Home

Specificaties

Artikelen

Foto's

Contact

GoBack
Brendan In de 6e eeuw zwierf de avontuurlijke monnik Brendaen negen jaren over de wateren. Daarbij ontdekte hij vele noordelijk-Europese kusten en mogelijk is hij, behalve op Groenland en IJsland zelfs in New Foundland geweest. Zijn naam, symbool voor avontuurlijke reizen, geven wij aan ons zeilschip: Brendan.

Bij het ontwerpen en bouwen van het schip hanteerden we een aantal uitgangspunten. De Brendan moest een lust voor het oog zijn, waarin het goede uit het verleden samenkomt met de modernste inzichten en technieken van vandaag dus:

  • Zeer eenvoudige zeileigenschappen
  • Eenvoud in gebruik en flexibel inzetbaar
  • Trailerbaar
  • Onderhoudsarm
  • Bij een kleine afmeting, in alle situaties het hele schip benutten

Daarnaast was aandacht voor milieuaspecten een vanzelfsprekendheid.


 
Een lust voor het oog De Brendan heeft een tijdloze, klassieke verschijning gekregen. In combinatie met haar zeilvoering vormt dat een karakteristiek silhouet en een opvallende verschijning op het water.
 
Goede zeileigenschappen Bij ontwerp en bouw van de Brendan zijn de modernste ontwerptechnieken benut en het klassieke Yawltuig is wat betreft zeileigenschappen sterk verbetert door ervaringen met cat-zeilen. Het resultaat is een schip dat hoog aan de wind vaart en vanaf windkracht vier op alle koersen de rompsnelheid benadert. Het speciaal door Arjen Kooy ontworpen, doorgelatte zeil levert ook bij weinig wind veel stuwkracht.
 
Eenvoud en flexibel Het ontbreken van giek en fok geven de Brendan eenvoud in zeilbediening en een goed overzicht op het vaarwater. Door eerst het prototype een jaar te testen voordat de productie in gang werd gezet, is het gebruiks- en bedieningsgemak geoptimaliseerd. Het schip is geschikt voor ondiepe plassen, rivieren, IJsselmeer, Wadden en kustwater. (CE-C keuring en Lloyds gecertificeerd)
 
Trailerbaar Wij vinden dat trailerbaar ook moet betekenen, dat je bij het optuigen zo weinig mogelijk ‘gedoe’ moet hebben. Door een alu-steekmast, ontbreken van stagen, fok en giek is het schip snel vaarklaar te maken. Door het lage gewicht (ongeveer 850 kilo) is het eenvoudig de boot in en uit het water te halen en makkelijk te vervoeren, bijvoorbeeld bij een buitenlandse vakantie of bij een mooi weekend naar de wadden. Indien u de mogelijkheid heeft om het schip in de winter bij huis te hebben, dan kan dit de uitvalsbasis zijn om al heel vroeg of nog heel laat in het vaarseizoen te genieten van het rustige water. 
Onderhoudsarm Het noodzakelijke onderhoud is door het gebruik van polyester en duurzame materialen als teak, roestvrij staal en brons, teruggebracht tot een minimum.
 
Optimaal gebruik Gaat u naar het buitenland op vakantie en u wilt het schip mee, dan kan er veel bagage in het schip, gedurende de reis. Tijdens het zeilen kan alles wat bescherming nodig heeft in de kajuit. Voor het eten worden delen van de bank omgevormd tot keukenunit. Kinderen kunnen al slapen in de kajuit, terwijl de ouders, beschut door een leeftent, de avond en nacht in de kuip kunnen doorbrengen.